Digitale skylapper?

Digitale skylapper?

Publisert
31
Oct 2021
Skrevet av
John Petter Fagerhaug

Bedriver vi blind digitalisering?

Mens jeg satt og koste meg i spisevognen på toget til Voss her om dagen, tikket det inn en liten melding i min digitale (beste) venn. Jeg hadde tidligere den måneden vært ute i rikspressen med mye om digital avhengighet og gitt råd for bedre handtering av den digitale verden. Jeg hadde håpet på noe respons, så jeg tillot meg litt skuffelse over den overveldende stillheten.

Men her tikket det altså inn en melding fra en tidligere kollega som hadde fått med seg oppslagene og kjent på den vonde følelsen av å ha digitalavhengige barn. En av mange. Ja, for jeg vet at dere er mange som egentlig sliter med det samme. Men jeg vet ikke hvorfor dere er så tause.

Uansett, her lyste teksten opp, og skjermen viste tydelig hva det gjaldt. Dialogen som fulgte viste gode refleksjoner og poenger, og jeg velger å dele den, paradoksalt, digitalt. Hvorfor? Jo, uansett hva man tror og mener om saken trengs det mer oppmerksomhet rundt temaet – det blir for banalt og rett og slett dumt å tro at noe som har så sterk inngripen i våre liv ikke har en og annen bivirkning. Jeg blir mer og mer sikker på at vi rett og slett ikke har peiling på hva vi driver med. Uansett, bli med i samtalen …

Hei John Petter og takk for sist,

Jeg så noen gode sitater fra deg i Aftenposten i dag angående overdrevet mobilbruk. Veldig bra. Jeg er opptatt av temaet selv siden jeg har en datter på 16 og sønn på 14 år som definitivt bruker for stor del av sine unge liv foran mobilskjermen. Har du noen tips rettet til denne aldersgruppen?

Jeg som deg undrer meg over hvor lite temaet problematiseres i den offentlige debatt – selv om det er prisverdig at Aftenposten spanderer en artikkel om emnet. Jeg tror at vi om 30 år vil se tilbake på 2020-tallet med undring – litt som vi i dag synes det er merkelig at folk flest på 50-60 tallet røkte absolutt hele tiden. Det var folkeopplysning som brakte oss ut av kreftspiralen som følge av daglig røking, Det er  folkeopplysning som må til for å få oss ut av mobilavhengigheten også. Men da må vi tørre å snakke om det, rydde opp i begrepene og ikke minst fremlegge forskning som dokumenterer sammenheng mellom overdrevet mobilbruk og uheldige bivirkninger.

G.K.
Hei hei GK, så hyggelig.

Ja, det er så mye som skurrer i vår digitalisering av livet at mange burde tatt dette mer alvorlig.

Det er mange grunner til at dette ikke skjer, og her jeg sitter på toget til Voss har jeg jo nytte av teknologien. Dilemmaet er jo at vi trenger det og blir presset inn i det, men også at vi blir avhengige av det. I tillegg er ikke bivirkningene veldig synlige, og ofte kamuflert som andre problemer. Osv. osv. (Kortversjonen, det er mye mer som kan sies her…).

Poenget er at vi har vel aldri i historien vert utsatt for noe liknende. Vi vet rett og slett ikke hva vi driver med og hvordan vi kan løse det. Vi vet ikke konsekvensene av det. Og det offentlige Norge bryr seg tydeligvis ikke.

Jeg husker våre diskusjoner om politikernes styringsvilje og reguleringsbehov. Man kan mene hva man vil om det, men dilemmaet her er at vi er så vant til å bli beskyttet mot det som er farlig, så når det ikke kommer signaler fra politisk hold er det fritt frem. Politikere flest er vel også så teknologidopet at behovet for å gjøre noe med det er svært lite. De sliter vel kanskje også med digitale skylapper.

Jeg mener å huske at vi har regler for multeplukking i Norge av en eller annen grunn, men etter over 20 år med digital utvikling og erfaring er det lite eller ingen vurdering av dette fra det offentlige. Selv mange av de fagfolkene jeg møter som jobber med mennesker har lite eller ingen oppmerksomhet på dette. Digitale skylapper.

Prisverdig av Aftenposten og andre ja, men selv jeg er overrasket over hvor liten respons jeg har fått. Men det som er virkelig tragisk er jo at mine små henvendelser til Folkehelseinstituttet og Stortinget ikke blir besvart. Det er som å gå inn på en brun pub og snakke om alkoholens skadevirkninger.

Folk må jo gjøre som de vil, men mange av de jeg jobber med til daglig vil ikke lenger betale prisen for å digitalisere bort livet sitt, samtidig sliter mange uten å skjønne hvorfor. Mange av mine har fått tilbake livet, energien og gleden når de har tatt kontroll og vunnet over digitalmonsteret.

Det er også et paradoks at fokus på psykisk helse og lidelser øker, barn og unge sliter, vi kaster penger etter løsninger, samtidig som vi pusher på med mer teknologi. Det blir som å drikke øl for å bli edru

Du har gode resonnementer GK, så bare fortsett. Jo flere som tar det opp jo bedre er det. Jeg vet det er mange som sliter, og flere vil det bli.

Da kommer vi til det som blir vanskeligere og vanskeligere: gode råd!

Spesielt til foreldre. Der er det mange som sliter, og noen er faktisk også redde for barnas reaksjoner hvis de blander seg. Fravær av dop kan lede til abstinens, abstinens kan lede til aggresjon. Jeg har møtt flere tilfeller av foreldre som er livredde aggressive barn hvis de tar fra dem dopet.

Råd? Jeg har skrevet litt mer om det på Fagerhaug.no, men lite nyttig kanskje??? Kanskje god gammeldags oppdragelse og foreldrestyring? Er vi gode nok rollemodeller? Må vi ofre noen generasjoner? Jeg vet sannelig ikke, pr. nå, men det skjer lite før flere bryr seg og vi får litt mer fokus på temaet.

Jeg har mye å si her GK, men får stoppe nå. Kanskje en idé å høre med andre foreldre med barn i samme aldre, og å mobilisere eller tipse hverandre. Diskuter løsninger med barna selv kanskje? Det viktigste nå er at vi prøver noe. Få ideer er gode i begynnelsen :)

Uansett, takk for innspill og lykke til!

John Petter
Hei John Petter og takk for svar.

Jeg håper og tror at temaet blir viktig i årene fremover, ikke minst tilknyttet barns psykiske helse og utvikling. Jeg tok en titt i Hurdalsplattformen og som forventet er ikke temaet nevnt. Kanskje bør vi forvente at neste regjeringserklæring inkluderer tiltak under overskriften «Digital avhengighet» på lik linje med rus, tannhelse og endog kvinnehelse – som får en halv side med tiltak hver.

Ha det fint på Voss!

G.K

Her stopper dialogen, men burde den egentlig gjøre det? Håper det har gitt deg noe å tenke på! Teknologien gir oss fantastiske muligheter, men bare så lenge vi bruker den riktig. Så langt ser jeg dessverre flere og flere eksempler på at det er den som bruker oss riktig.

Skal vi fortsette med blind digitalisering?

Jeg vet at dette er vanskelig for mange, og kanskje spesielt for offentlige instanser som jeg kritiserer. Jeg vet dette er vanskelig for mange unge og foreldre.

Det er vanskelig å finne gode løsninger, men digitale skylapper er ikke en av de

Andre artikler

Tenk om jeg hadde klart det?
selvmord
psykisk helse
menn
gutter
Suksess

Tenk om jeg hadde klart det?

Du trenger bare å reise deg en gang mer enn du faller
Utbrent, men vil følge med? Les papiraviser, da får du mer fred!
Utbrent
ingenting
Digital
Papiravis

Utbrent, men vil følge med? Les papiraviser, da får du mer fred!

Er du utbrent og sykemeldt og fått beskjed av noen smarte behandlere om å gjøre ingenting, og opplever det som vanskelig? Gjør noe enkelt og fysisk om krever minimal energi. Les! Fysiske bøker eller papiraviser.
O STRESS med din GLEDE!
Stress
Julestress
Glede

O STRESS med din GLEDE!

Snart er det jul og julestress. Tenk på dette før kvelden kommer i kjole og dress: Julestresset er kommet for å bli, det hjelper ikke å gå i hi.
Se alle artiklene