Trening hjelper ikke mot utbrenthet

publisert i Blogg

Mange som sliter med utbrenthet og slitenhet, får ofte beskjed av eksperter og ulike behandlere, samt et massivt press fra massemediene, om at trening og fysisk aktivitet er god medisin

Kan dette stemme når vi ser at mange som trener faktisk blir utbrente?

Flere av oss som jobber med disse temaene opplever daglig at mennesker som er slitne og utbrente blir enda mer slitne av trening og annen fysisk aktivitet.

Forskere og eksperter sier at trening hjelper mot utbrenthet, nedstemthet og depresjon. Dette kan være farlige kilder å stole blindt på.

Trening er vel og bra, men klinisk erfaring viser at det faktisk ikke hjelper når man er for sliten.

→   Trening hjelper ikke mot depresjon

Trening er med andre ord ingen god medisin når man allerede er utslitt, det blir bare «mer av det samme» som skapte problemet. Mental eller fysisk aktivitet gjør en sliten uansett om den er positiv eller negativ.

Undertegnede har jobbet med slitne og utbrente mennesker i mange år og sett at trening faktisk gjør dem enda mer slitne, og det virker på meg som om man faktisk bare bruker seg opp enda mer ved trening, og blir verre, når man er sliten nok fra før. Litt skremmende er det at ikke slikt kommer mer frem i media, og at ulike mediekanaler og «eksperter» fortsetter unyansert å proklamere at trening er bra for alt.

Konsekvensen blir at de slitne brenner seg enda mer ut på sikt, fordi trening kan føles bra på kort sikt, men dagen derpå blir vanligvis hard. Det blir som å hoppe ut av en høy bygning og tenke halvveis at dette går jo bra.

Dette er bare ett av mange innspill i denne debatten – som burde komme – som viser at forsking og diverse vedtatte sannheter har vært for unyanserte og feilaktige til tider. Vi behandlere bør ikke fortsette å tro på noe som faktisk ikke alltid stemmer i praksis.

Trening og aktivitet er bra, men hjelper ikke når du er for sliten. Det eneste som hjelper mot slitenhet og utbrenthet er ”ingenting”, og å gjøre mye ”ingenting”.

→   Den beste medisin mot stress og utbrenthet

Se også Behandling av utbrenthet