Teknologibruk Som Virker

publisert i Løsninger

Har du gått i teknologifella? Har du blitt en «mobiljunkie»?

De fleste, om ikke alle, bruker datateknologi daglig, spesielt mobiltelefonen. Dette av praktiske og nødvendige grunner – det er i hvert fall begrunnelsen.

Flere og flere tvinges inn i teknologifella av private og offentlige aktører. Få spør seg hva som er poenget med det, og færre er klare over bivirkningene. Mange merker at det er feil – men alle andre gjør det jo. Man glemmer fort at selv om alle andre gjør noe dumt, så er det fortsatt dumt.

Samtidig har dagens datateknologi enorme muligheter. Men basert på erfaringer som psykolog, menneske, datakonsulent, fotgjenger, sjåfør, reisende og passasjer tyder VELDIG mye på at flere og flere benytter teknologien feil, og blir avhengige.

Likheten mellom teknologibruk og annen avhengighet er nemlig slående, og skremmende – for mange har teknologien blitt en dop, en teknologidop. Mange har gått i fella og blitt «mobiljunkier».

Har teknologien tatt over livet ditt?

Hva med å bruke teknologien nyttig, til noe virkelig funksjonelt – til noe viktig for deg, til din fordel? Hva med å gjøre teknologibruken om til et valg og ikke en avhengighet? Hva med å bruke teknologien til vekst og utvikling, og ikke til degenererende selvforakt som avhengighet ofte er?

Hva med å bruke teknologien lurt, som et verktøy til et godt liv, og ikke til noe som kaster bort tid og liv? Hva med å benytte teknologien som et verktøy til å skape det livet du VIRKELIG ønsker deg?

HER ER 6 REGLER SOM VIRKER:

1) HA MER FOKUS PÅ «DITT» ENN PÅ «DET»

Ha mer fokus på det DU skal gjøre, lese, skrive, tenke, skape, oppnå, fikse, oppleve, leve osv – ha mer fokus på ditt liv. Ha mer fokus på det og de du har «foran deg», enn det som skjer der ute.

Er mobilen egentlig så viktig?

Bruk 80/20 regelen: Ha minst 80% av din tid og fokus på ditt, og ikke mer enn 20% fokus på det som skjer på nettet, så sant det ikke er relatert til neste regel.
2) HVA ØNSKER DU Å FÅ UT AV LIVET? BRUK TEKNOLOGIEN TIL DET!

Spør deg selv, og ikke Google, om hva du VIRKELIG ønsker å få ut av livet. Bruk teknologien til det du virkelig ønsker å få til.

Tro at det du ønsker deg faktisk er mulig, lær og bruk bruk løsninger som virker for deg.

Mye tyder på at mange teknologiavhengige og gamere mister mer og mer troen på egne ferdigheter og muligheter i det virkelige liv. For mange skaper teknologiavhengighet ensomhet og dårlig selvtillit, og fratar individet troen på seg selv.

Etter å ha studert suksess i årevis, viser det seg at suksess er bare teknikk – som alle kan lære seg!

3) UTFORSK MULIGHETENE

Dagens teknologi gir oss fantastiske muligheter hvis det brukes riktig. Utforsk mulighetene – vær og bli kreativ. Oppdag, lær og tenk – ja, tenk litt av og til!

Relater teknologibruken alltid til hva du VIRKELIG ønsker å oppnå.

Hvis det bare er en flukt fra deg selv og virkeligheten, er du da på riktig vei?

4) DET ER DIN TELEFON, DET ER DU SOM BESTEMMER! 

Du bestemmer selv om du vil ta telefonen, bruke den, sjekke den eller gunkke på den – den hopper ikke opp i hånden din av seg selv og tvinger deg til noe som helst. Teknologibruk er et valg, ikke en tvang!

Vit at det sitter tusenvis av mennesker der ute som har som eneste jobb å gjøre deg teknologiavhengig, mobilavhengig – avhengig!

Teknologibruk er ditt valg – ikke teknologiens!

5) TA EKTE PAUSER 

Lev! Vær mennneske! Gi kroppen og sinnet mulighet til å gjøre det kroppen trenger, la hjernen få lov til å gjøre det den skal – ta teknologipause.

Legg bort alt med skjermer på, all stimulering og distraksjon og bare vær deg selv.

Mye av det som kommer inn i deg gjennom teknologien, kan sees på som mentalt søppel – hva tror du egentlig det gjør med hjernen din?

Hjernens viktigste funksjon er å holde liv i deg, den trenger å lytte til signalene fra kroppen for å gjøre det. Hvordan tror du det går med deg hvis den hele tiden blir forstyrret av teknologi?

Møt deg selv, møt andre og slapp av. Lev! Da får du også bedre tid og et bedre liv.
6) FÅ TEKNOLOGIEN UT AV SOVEROMMET

Søvn er verdens beste medisin. Søvn bygger deg opp og lader batteriene. Få alt som forstyrrer søvnen ut av soverommet. Mangel på søvn gjør deg syk, sliten og demotivert.

Mange bruker teknologi som søvnforstyrrende midler. Bruker du en klokkeradio som vekkerklokke kan du våkne til motiverende og hyggelig musikk, istedenfor forstyrrende mentalt søppel fra telefonen. De fleste slår nemlig ikke bare av vekkerklokken på telefonen, de sjekker også alt annet før de begynner dagen.

Med en hjerne full av mentalt søppel som start på dagen, hvordan kan den da bli bra?

På denne måten kan vi bruke teknologien som en utvidelse av livet, som en berikelse og ikke noe som erstatter det.

Datateknologien har mye bra for seg – hvis den benyttes riktig. Husk at du er fortsatt et menneske!

Mennesket er skapt for å leve, tenke, føle, vokse, virke, oppleve og å være menneske på godt og ondt. Alt levende enten vokser eller visner, hvilken vei går du?

NB: Vær forsiktig og kritisk med hva du legger inn på telefonen din. Jo flere positive assossiasjoner du får til den – jo mer bruker du den.