Suksess er ikke å nå mål

publisert i Blogg
Photo by Fernando Brasil on Unsplash

Ekte suksess dreier seg ikke om hva du oppnår

Ekte suksess er å kjenne at man er på riktig vei, og føle at det man gjør gir mening og føles riktig, for en selv, på en eller annen måte. Man trenger heller ingen annen begrunnelse av og til annet enn at det bare føles bra og riktig.

Mange jobber for å oppnå mål, som om det i seg selv er et mål. Som om det langt der fremme finnes gull i enden av regnbuen. Lykke, gode følelser, kanskje et ønske om å komme i havn. Endelig å komme hjem, der fremme, en dag, etter å hå oppnådd det man drømmer om.

Men man er egentlig ikke ute etter resultatet – man er ute etter opplevelsen av resultatene. Suksess er en følelse, ikke et resultat . Det er derfor suksess og lykke ikke alltid hører sammen, og at det er mange historier om suksessfulle mennesker som ikke nødvendigvis er (var) lykkelige.

Men ingen eller ingenting gir deg følelser, det er noe du allerede har. Lykken du søker er allerede der. Inni deg. Den er deg.

Det er derfor mange taper på målstreken – de opplever at det er noe som mangler selv om man har oppnådd sitt. Man ønsker å oppleve, ikke å oppnå, men å oppleve oppnåelsen. Man blir ikke mett av et matprogram, på samme måte som man ikke blir lykkelig av oppnåelser alene.

Mange vil få til alt. Noen vil få til alt nå. Flere oppdager at det ikke går. Funksjonell suksess er ikke å få til alt, men å få til noe, på riktig vei, jevnlig.

Det er heller ikke nødvendigvis å få til store ting nå. Trikset er å gjøre de små håndterbare ting som leder til de store. Sånt bygger en opp og gir opplevelser underveis, ikke bare når du når målet. Manger oppleve jo at den gode følelsen forsvinner når man når målet.

Meningen med livet er å oppleve det, ikke å oppnå det. Vi skal alle samme sted – trikset er å finne en meningsfull vei.

Så sett mening før mål – finn retning før du går. La veien være din og god, og riktig. Når du da oppnår dine mål blir (er) det en god opplevelse, ikke bare en teknisk oppnåelse.

Ikke let etter veien til lykken, veien ER lykken