Nett-troll mobber egentlig seg selv

publisert i Blogg
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Har du noen gang tenkt over at det vi skriver og gjør ofte blir en del av oss selv? At det nett-troll og mobbere skriver og gjør, gjør de i praksis mot seg selv?

Vi husker ofte det vi glemmer

Når vi skriver ned ting, så får vi det liksom ut av hodet. Vi slipper å tenke mer på det, men så husker vi det like vell. Den handlelisten som stadig vekk ligger igjen på kjøkkenbordet når vi drar for å handle for eksempel. Lyder det kjent?

Skriving gir oss ofte friheten fra å tenke på det vi har skrevet, samtidig som det gir oss muligheten til å huske det vi har skrevet. Studenter opplever ofte det samme hvis de skriver ned mye av det de lærer. Skriveprosessen gjør at man husker mye av det man har skrevet ned. Kroppen husker med andre ord det hånden har skrevet.

Sånn har nett-troll og mobbere det også. Det de skriver, sier og gjør, blir en del av dem selv. Er det i tillegg følelsesmessig relatert – ofte negativt – blir det den som utfører handlingen som opplever følelsene. Så det vi gjør, det gjør vi som regel mot oss selv.

(Du kan selv teste ut dette prinsippet positivt ved å gå rundt og si “jeg elsker deg” til alle du møter en dag, tipper det dukker opp mange følelser hos deg da.)

Det er sånt vi ikke tenker på når vi møter nett-troll og mobbere.

Jeg tror heller ikke nett-troll og mobbere er klar over det selv. Den smerten og det ubehaget de egentlig føler der inne, og som de forsøker å flykte fra gjennom trolling og mobbing, dempes ikke når de lar ting gå utover andre. Den blir bare større, og leder til enda mer selvplaging og ubehag.

“Return to sender”

Det blir fort svartere for de som mobber noen på nettet. Ikke bare fyller de opp seg selv med det de skriver og gjør, men de fyller også opp noe av det de faktisk er mest glad i, og kanskje det eneste de stoler på, nemlig deres egen personlige teknologi.

Også glemmer de at hvis de troller på nettet, eller mobber noen som ikke hører etter eller bryr seg, så blir de sittende alene igjen med det negative.

For å si det med en historie om Buddha:

En gang, da Buddha lærte opp en gruppe mennesker, begynte en person i gruppen å la sitt sinne gå utover han. Buddha lyttet tålmodig. Etter en stund spurte han: “Hvis noen gir deg en gave, og du nekter å godta den, hvem beholder den? Du, eller den andre personen?”

“Den andre personen selvfølgelig! Enhver idiot kan se det! Sa mannen sint!” “Nå..” sa Buddha. “Hvis jeg nekter å akseptere ditt sinne, hvor skal det gå? Hvor tar det veien? Hvem skal lide med det?”

(Sarah Conover · Kindness: A Treasury of Buddhist Wisdom for Children and Parents. 2001)

Så trikset er åpenbart å ikke ta i mot det man ikke vil ha, uansett vanskelighetsgrad – for det er vanskelig. Men nett-troll og mobbere er ofte som spøkelser: Skremmende hvis vi er redd for de, helt ufarlige hvis vi ber de om å komme å ta oss, og farlige hvis vi gir de oppmerksomhet og makt.

Og til dere som troller og mobber på nett eller andre steder. Dere er verken tilgitte eller stakkarslige, men advarte. Slutt med det, det hjelper ikke. Det finnes bedre løsninger, det finnes løsninger som virker.