Negative tanker kan være positivt

publisert i Blogg

Negative tanker kan gi deg noe positivt hvis de brukes riktig

Negative tanker er der for en grunn

Noen smiler til de faller, andre selger lykken sin på Facebook selv om de er så slitne at de knapt klarer å bevege hendene. Alt skal være så positivt, men virkeligheten kan også oppleves negativt, og det er grunner til det. Negative tanker gir oss noe selv om de oppleves negativt.

Bruker du negative tanker riktig? Kanskje på tide å tolke negative tanker litt mer konstruktivt. Negative tanker er undervurderte.

Negative tanker har mange funksjoner, her er 7 av de viktigste:

1) Negative tanker forteller deg at du er sliten

Når du er sliten har kroppen mindre energi. Positive tanker kan gi deg opplevelsen av mer energi, men de kan også bidra til slitsomme aktiviteter eller energikrevende tanker som tar energi. Negative tanker stopper deg fra å slite deg mer ut.

Det blir som med pengebruk. «Negativt forbruk» sparer penger, selv om det kan gi negative følelser – «positivt forbruk» kan gi gode opplevelser. Men har du lite penger, er det lurt å bruke mindre.

Negative tanker stopper deg fra å bli mer sliten – kroppen og sinnet beskytter seg, negative tanker beskytter deg. Negative tanker kan få deg til å slappe av, hvis de brukes riktig.

2) Negative tanker beskytter deg mot ubehag og smerte

Å forsøke noe nytt kan medføre skuffelse. Å gi seg hen til et annet menneske kan medføre sorg. Å søke en ny jobb kan medføre avslag. Å ta en sjans kan medføre tap.

Eksemplene er mange, men alle ender opp med en risiko for ubehag ved nederlag og mislykkethet. Man kan oppleve en frykt for smerte og sorg – negative tanker beskytter oss fra denne risikoen.

Dilemmaet er bare det at de samme tankene hindrer oss fra vekst og utvikling, så hvordan bruke dette konstruktivt?

  • Hvis du avdekker og aksepterer det du er redd for, så blir ikke risikoen så stor da du allerede har kjent på ubehaget når du aksepterer det.
  • Frykten forteller deg også hva som er viktig for deg – avdekker du det kan fokuset på det som er viktig overskygge frykten for det vonde. Se også Avvisninger som virker.
  • Fokus på lyst istedenfor frykt endrer fokus, og skifte av fokus skaper andre resultater. Når frykten for det vonde avdekker hva som er viktig, og du fokuserer på det du har lyst til i det viktige, får du en god løsning som virker.

3) Negative tanker forteller deg hva du liker og ikke liker

Det du liker eller ikke liker, forteller deg hvem du er i vurderingsøyeblikket. Det kan gi deg god veiledning til veien din videre. Men dette kan også være styrt av tidligere erfaringer – positive og negative følelsesmessige assosiasjoner til det du vurderer, andres meninger, eller påvirkning fra eksterne kilder.

Her kan det være lurt å utforske litt om det er helt sant at man liker eller ikke liker. Her finner vi også de negative tankenes positive effekt på din egen grensesetting. Lytter du til deg selv her, vil du ha mindre problemer med å si «nei» eller «ja» i de fleste situasjoner.

Negative tanker gjør deg også mer kritisk, slik at du ikke lar deg lure av hva som helst.

4) Negative tanker viser deg hva du mangler

Det kan være penger, verdier, gjenstander, følelser, ferdigheter eller tid etc. Dette kan gi det et reelt bilde av deler av din virkelighet. Men siden alt som lever har mye de ikke mangler, så kan det ofte bli en begrenset beskrivelse.

Det beste med mangler er at det indikerer noe du har lyst på eller kan trenge. Lyst og behov forteller deg hva du trenger å gjøre noe med.

Er det du ønsker deg teknisk sett mulig og få til, er det opp til deg og hjernen din å finne de riktige tankene som gir deg det du mangler. For mange kan dette være en sterk motivasjon for suksess.

5) Negative tanker kan lede til løsninger

Har du noen gang grublet på noe? Hva tror du egentlig du har forsøkt å oppnå med det? Hva har det gitt deg? De fleste jeg spør tror grublingen ikke har noen funksjon for de annet enn å slite de ut.

Hjernens jobb er å sørge for at du overlever, så den leter alltid etter farer og problemer i horisonten. Negative tanker leter etter problemer for å løse de, selv om det er en slitsom prosess for mange.

Negative tanker kan også være ressurser. Mye tyder på at negative mennesker ser ting som positive mennesker overser.

6) Negative tanker holder liv i deg

Er det lurt å ha fokus på veien jeg kjører, eller på trafikken når jeg skal over gaten med barnevogn? Eller kan jeg samtidig sjekke litt på telefonen og svare litt her og der?

Negative holdninger til telefonbruk akkurat der en særdeles god ide. Negative tanker som leder til valg som påvirker ditt liv og din fremtid positivt kan være positive.

7) Klaging er sunt

Det er rett og slett godt å få det negative ut. Klaging gir deg friheten til å være helt deg selv, akkurat da.

Negative tanker er positivt når de brukes riktig – Positive tanker er negative hvis de benyttes feil!